1990
1990
1990
1991
1991
1992
1997
1998
1999

Helmimi masiv nëpër shkolla ku mësonin kryesisht nxënësit shqiptar, të cilin e përjetuan mijëra nxënës në Kosovë

Segregimi etnik i shkollave, nxënësit shqiptar me nxënësit serb nuk i shfryrtëzojnë hapësirat e njejta të ndërtesave shkollore

Dëbimi i dhunshëm i studentëve shqiptarë nga konviktet e Universitetit të Prishtinës nga forcat policore

Ndalimi i hyrjes së mësuesëve dhe nxënësve shqiptar në hapësirat shkollore nga forcat policore të vendosura para shkollave

Protestimi i nxënësve dhe mësimdhënësit në oborret e shkollave kundër vendimit për ndalimin e mësimit në gjuhën shqipe

Fillimi i mësimi në sistemin ‘shtëpi-shkolla’ për shkollat e mesme dhe Universitetin e Prishtinës

Protestimi masiv i studentët të Universitetit të Prishtinës për të drejtën për arsim si dhe kundër pushtimit të Serbisë

Intensifikimi i luftës së armatosur në mes të forcave të Serbisë dhe Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës

Djegja e ‘Shtëpisë-Shkollë’ së Herticëve prej forcave të Serbisë, me ç’rast shkatërrohet i gjithë dokumentacionin i saj